In het kader van de campagne van Wachtwoord Bewust is het vandaag, 24 november, Nationale Check je Wachtwoorden Dag.

Als internetter word je geconfronteerd met veel websites die vereisen dat je een gebruikersaccount aanmaakt en een wachtwoord kiest. Veel mensen vinden het moeilijk om al die verschillende wachtwoorden te bedenken en te onthouden. Dat heeft helaas als gevolg dat veel Nederlanders ondanks recente grote datalekken en hacks van LinkedIn of Yahoo niet veilig omgaan met hun wachtwoorden, door bijvoorbeeld wachtwoorden te kiezen die makkelijk te raden zijn, of wachtwoorden te hergebruiken op meerdere websites.

2000867516

Een veilige manier om je wachtwoorden te beheren is doormiddel van een wachtwoordmanager. In deze software sla je alle wachtwoorden en gebruikersnamen op voor de websites die je gebruikt. De wachtwoordmanager bewaart je wachtwoord waardoor je hem zelf niet hoeft te onthouden en je dus niet voor alle website hetzelfde wachtwoord hoeft te gebruiken, 1 hoofdwachtwoord onthouden is voldoende! Een aantal veelgebruikte wachtwoordmanagers zijn: Lastpass (gratis), KeePass (gratis) en 1Password (betaald).

Ook op het gebied van bijvoorbeeld draadloze routers (Wifi) wordt er nog te vaak gebruik gemaakt van een standaard wachtwoord of überhaupt geen. Hierdoor kunnen kwaadwillenden eenvoudig in uw netwerk komen en computers besmetten. Wilt u ook zeker zijn van een veilig netwerk? Neem contact met ons op!

Voor meer informatie omtrent de “Wachtwoord Bewust” campagne verwijzen wij u graag door naar de website van het openbaar ministerie.